Her yıl kış mevsimi yaklaşırken araç sahiplerinin ilk gündemlerinden bir tanesi kış lastiği konusunda tedbir almaktır. Bilindiği üzere Türkiye’de yük ve şehirlerarası yolcu taşıması yapan ticari araçlar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu tarih aralıklarında araçlarına kış lastiği taktırmalılardır.
Eğer bu zorunluluk yerine getirilmezse cezai işlem yapılır. Bu zorunluluğun dışında kalanların ise gönüllü olarak kış lastiği taktırmaları faydalı olacaktır. Kötü hava koşullarında sürücü olası bir kaza ihtimaline karşı kış lastiği sayesinde kendisinin ve çevresinin can güvenliği için tedbir almış olur. Bu tedbirin alınması her araç sahibi için bir zorunluluk olmasa da aslında sosyal bir sorumluluktur.
Zorunlu Olarak Kış Lastiği Taktırması Gereken Araçlar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kış lastiği uygulamasına tabi olan araçlar;
Minibüs
Kamyonet
Ticari otomobil
Çekici
Kamyon
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan otobüs
Tanker vb. tipteki araçların tahrikli dingillerinde bulunan lastiklerdir.
Bakanlık tarafından her yıl duyurulan tarihler arasında araçlarda bulunan yedek lastiklerinde kış lastiği olarak bulundurulması gerekiyor.
Kış Lastiği Standartları
Kış lastiği uygulaması ile ilgili aranan temelde iki standart vardır. Bunlardan bir tanesi lastiğin yanak kısmında mutlaka ‘kış lastiği’ ibaresi yer almalıdır.
Bir diğer konu ise kış lastiği dişlerinin 1,6 mm ölçüsünün altında olmamasıdır. Bu iki standardın sağlanması çok önemlidir.
Uygulamayı İhlal Etmenin Cezası
Uygulama kapsamında zorunlu olarak kış lastiği taktırması gereken ama kuralı ihlal eden araçlara para cezası kesilmektedir. Ceza tutarı her yıl ilgili bakanlık tarafından güncelleniyor. Bu yüzden her kış döneminde mutlaka uygulama hakkındaki son kararlar incelenmelidir.
Zorunlu olarak kış lastiği taktırması gerekenler için cezai bir yaptırım var. Ama gönüllü olarak kış lastiği uygulamasına katılmakta önemlidir. Zira kötü hava koşulları ve kış şartları nedeniyle yaz lastiklerinde deforme oluşabilir. Bu deforme nedeniyle lastikler trafikte seyir halindeyken çatlayabilir. Haliyle bazı tehlikeler oluşabilir.
Bu yüzden tüm araç sahibi ve sürücülerinin bu konuda hassas davranmaları, uygulamaya gönüllü olarak katılmaları trafikte oluşabilecek birçok riskin önüne geçecektir. Tedbir hayat kurtarır.